Intrebari frecvente
1Psihoterapie sau consiliere?
Cei doi termeni, sunt folositi, adesea, ca sinonimi. Totusi, psihoterapia si consilierea se deosebesc ca durata de timp, ca tehnica si apoi ca impact asupra persoanei. Psihoterapia presupune, de obicei, un numar mai mare de sedinte si o interventie de mai mare profunzime asupra personalitatii. Consilierea, in schimb, se asociaza cu o atitudine suportiva din partea consilierului, cu oferirea unor sugestii si interventii centrate pe comportament, presupunand o durata relativ mai scurta a tratamentului.
Un termen care este folosit tot mai des este cel de consultatie si se refera, mai degraba, la o atitudine de colaborare intre client si terapeut. Clientul participa activ in deciziile privind subiectele discutate in cadrul sedintei si in gasirea unor solutii.
2Ce este life coaching-ul?
“Antrenamentul pentru viata” este un proces de dezvoltare personala, centrat pe stabilirea si atingerea obiectivelor personale/profesionale ale unei persoane.
Folosind tehnici de consultanta, sociologie si leadership, life coach-ul te va ajuta sa-ti cunosti motivele, atuurile si obstacolele si sa alcatuiesti un plan de actiune pentru schimbari pozitive in viata ta.
3Care este diferenta dintre life coaching si psihoterapie?
In vreme ce sedintele de psihoterapie se concentreaza pe solutionarea unei stari disfunctionale, “antrenamentul pentru viata” inlesneste trecerea de la o stare functionala la una optima. Mai precis, nu trebuie sa te simti rau ca sa apelezi la un life coach, e de ajuns sa aspiri la a te simti perfect impacata.
Sintagme precum “potentialul maxim al individului” sau “campion al propriei vieti” pot suna ca niste clisee, dar sunt adevarate scopuri pentru antrenorii determinati sa-ti redea increderea si hotararea.
4Care este diferenta intre psihiatru, psiholog si psihoterapeut?
Psihiatrul este absolventul unei facultati de medicină si specializat in psihiatrie. In competenta sa intra prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicatiei potrivite.
Psihologul este absolventul unei facultati de psihologie si specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educaţionala, organizationala etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.
Psihoterapeutul este specialistul (de exemplu medic sau psiholog) cu o formare postuniversitara in psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut difera in funcţie de scoala terapeutica careia ii apartine: conversatia terapeutica, psihodrama, hipnoza, interventia prin arta, terapie existentiala, etc.
5Psihoterapia se recomanda numai bolnavilor psihici?
Cele mai multe dintre persoanele care contactează un cabinet de psihoterapie o fac pentru ca trec printr-o perioada dificila a vietii, se confrunta cu o problema existentiala complexa si, in general, pentru ca se gasesc intr-o situatie pe care considera ca nu o pot rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiati.
Sunt persoane care solicita ajutor pentru ca intr-adevar sufera de o boala psihica si sunt in evidenta unui cabinet psihiatric. In aceste cazuri, psihoterapia completeaza tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru.
Un segment important dintre cei care solicită psihoterapie este reprezentat de persoanele care se inscriu intr-un grup de dezvoltare personala deoarece doresc sa-si imbogateasca viata personala, sa-si imbunatateasca performantele profesionale si relatiile interpersonale.
Nu ati gasit inca raspunsul la intrebarea dorita?